Monday, March 14, 2011

Italian Rainbow Cake..........




Eh2...eh....eh.....dlmnya macam rainbow.....cakez yg mempunyai daya tarikan yang tersendiri...kerane mungkin berkait ngan kejadian semula jadi kot........warna pelanginye cantikkkkk...toppingnye pula ngan italian buttercream & bukannye buttercream biasa ye.
Bc ini lembut, halus & sedappppppp.....ok, tunggu ape lagi!.....calling2lah sekarang....tak cuba, tak tahu macam pepatah kate "tak kenal maka tak cinte"....promosssssi

Chocolate Indulgence............





Wow! cair air liuk.....Nii golongan cakez yg famous jugak.......rasenya sememangnya sedap.....adik beradik segret recipi.......so makanlah cakez2 yg dibuat oleh kaum melayu kite... rase same jee..yg penting halallun thoyiban...renung2kan lah.....

Mini Vanilla Cupcakez................


Rupenya cute sangat.....Sesuai untuk majlis makan2 & doorgift

Creampuff & Eclairs..............

Creampuff & Eclairs ini lain dari yg lain.....kenape........kerane rasenya lembut, halus & tidaklah manis sangat.....Creamnya adalah camporan custard filling & whipping cream.....

German Blackforest.........



Namanya German Blackforest....berasal dari german kot...entahlah labu.......
Dlmnya moist chocolate chiffon. Toppingnya with chocolate mousse cream. Lapisannya ada dark pitted cherries....di atasnya ada taboran parutan chocolate........rasenya masam2 manis......

Opera Cakez.......




















Opera cakez nii...rupenya berlapis2..nok mmbuatnya pon kene brfikir berlapis2 ....cerewet skit, sebab tuu hantarannya mahal. Sepadan doh ngan rupe dia.....macam org jugak. Cakeznya adalah Jaconde Sponge. Rasenya ada choc. ganache/Italian buttercream & syrup kopi.....sesape nok meminang...silekan lah........berbaloi2..

Snowy Peach Custard Cream Cakez.........



Snowy Peach nii, didlmnya adalah sponge vanilla cakez....lembutt sangat....bersama dgn custard cream & whipping cream. Sepatutnya didlmnya ada potongan peach disetiap layer, tetapi terlupe nok tarok......ampun ye sifu.......jadinya letak atas saje jellahhhh....

The Red Velvet...........



The red colour of the Red Velvet Cakez look yummy with the cream cheese frosting. Colours can stimulate your appetied....thats' why the red velvet cakez becomes so popular.........

Sunday, March 13, 2011

Carrot Walnut With Cream Cheese topping..........



Ingredient dalam cake ini adalah parutan carrot & kacang walnut..Luarnya pula
topping cream cheese philadelphia..& sidenya ditabor dgn cronquant / almond keping. Sesiapa yg berminat, sile le...calling2 kak shimah ye......

Sesi menajamkan skill..........

Niilah hasilnya pergi bertapa ari tuu...gurunya adalah Sifu Zalina. Wow!.....pantas macam kilat & bersistematik. K.shimah salutelah cara Zalina memberi tunjuk ajar...banyak tip2 yg dberi......thankx sis....

Sunday, March 6, 2011

We're Engaged. pada 05 Mac 2011....NAD & SYAM....




Fondant cc with handmadeflowers. Themanya red & white...utk Nadia kawannya siangah. Rosesnya ku buat sendiri, hasilnya semangkin ada peningkatan..practice make perfect..Alhamdulillah. Niilah hasilnya bertapa dimerata2 gua..minggu nii nok pergi bertapa laggggi....dimane ye?....biarlah rahsia......InsyaAllah......

Apam dot..dot..dot...


















Sekarang trend apam dot dot...Resipinya diberi oleh Sis Lea. Thanks Lea.
K.Shimah letak inti blueberry & orange. Boleh tahan jugak rasenya. Rupenya cute & bolehlah kita pelbagaikan intinya dgn blueberry/strawberry/orange/kiwi/lemon & macam2 lagi lah.......

Kuih Bakar Hijau......

Ini adalah Kuih Bakar yg K.Shimah buat ari tuu,....sedappp
Resipinya drp Chef Zubaidah. Kalau nok try/cuba/test nii dia
resipinya, simple jee...gerenti menjadi....

4 cawan santan (K.Shimah guna santan kotak KARA.2 cwn santan + 2cwn air)
5 biji telor
1 1/2 cawan gula
2 1/2 cawan tepong gandum
air daun pandan sikit (Daun pandan diblender, dtapis & ambil airnya)
pewarna hijau sikit

Methodnya:

- Petua supaya acuan tidak melekat....letakkan minyak dlm acuan semalaman sebelum diguna. Lepas tuu masa nok bakar, buanglah semula minyak tuu.
- Camporkan semua ingredientsnya & ditapis & lepas tuu bolehlah dibakar
- Bakar dlm oven api 150. (1/2 jam api bawah saja dahulu & lepas tuu 1/2 jam lagi api atas & bawah)......
"SELAMAT MENCUBA".......buat makan petang2