Bc ini lembut, halus & sedappppppp.....ok, tunggu ape lagi!.....calling2lah sekarang....tak cuba, tak tahu macam pepatah kate "tak kenal maka tak cinte"....promosssssi
Monday, March 14, 2011
Italian Rainbow Cake..........
Bc ini lembut, halus & sedappppppp.....ok, tunggu ape lagi!.....calling2lah sekarang....tak cuba, tak tahu macam pepatah kate "tak kenal maka tak cinte"....promosssssi
Labels:
Continental Cake
Creampuff & Eclairs..............
Creampuff & Eclairs ini lain dari yg lain.....kenape........kerane rasenya lembut, halus & tidaklah manis sangat.....Creamnya adalah camporan custard filling & whipping cream.....
Labels:
Choux Pastry
Opera Cakez.......
Opera cakez nii...rupenya berlapis2..nok mmbuatnya pon kene brfikir berlapis2 ....cerewet skit, sebab tuu hantarannya mahal. Sepadan doh ngan rupe dia.....macam org jugak. Cakeznya adalah Jaconde Sponge. Rasenya ada choc. ganache/Italian buttercream & syrup kopi.....sesape nok meminang...silekan lah........berbaloi2..
Labels:
Continental Cake
Sunday, March 13, 2011
Sesi menajamkan skill..........
Niilah hasilnya pergi bertapa ari tuu...gurunya adalah Sifu Zalina. Wow!.....pantas macam kilat & bersistematik. K.shimah salutelah cara Zalina memberi tunjuk ajar...banyak tip2 yg dberi......thankx sis....
Labels:
Menambah Skill
Sunday, March 6, 2011
We're Engaged. pada 05 Mac 2011....NAD & SYAM....
Labels:
CupCake
Apam dot..dot..dot...
Sekarang trend apam dot dot...Resipinya diberi oleh Sis Lea. Thanks Lea.
K.Shimah letak inti blueberry & orange. Boleh tahan jugak rasenya. Rupenya cute & bolehlah kita pelbagaikan intinya dgn blueberry/strawberry/orange/kiwi/lemon & macam2 lagi lah.......
Labels:
Apam
Kuih Bakar Hijau......
Ini adalah Kuih Bakar yg K.Shimah buat ari tuu,....sedappp
Resipinya drp Chef Zubaidah. Kalau nok try/cuba/test nii dia
resipinya, simple jee...gerenti menjadi....
4 cawan santan (K.Shimah guna santan kotak KARA.2 cwn santan + 2cwn air)
5 biji telor
1 1/2 cawan gula
2 1/2 cawan tepong gandum
air daun pandan sikit (Daun pandan diblender, dtapis & ambil airnya)
pewarna hijau sikit
Methodnya:
- Petua supaya acuan tidak melekat....letakkan minyak dlm acuan semalaman sebelum diguna. Lepas tuu masa nok bakar, buanglah semula minyak tuu.
- Camporkan semua ingredientsnya & ditapis & lepas tuu bolehlah dibakar
- Bakar dlm oven api 150. (1/2 jam api bawah saja dahulu & lepas tuu 1/2 jam lagi api atas & bawah)......
"SELAMAT MENCUBA".......buat makan petang2
Resipinya drp Chef Zubaidah. Kalau nok try/cuba/test nii dia
resipinya, simple jee...gerenti menjadi....
4 cawan santan (K.Shimah guna santan kotak KARA.2 cwn santan + 2cwn air)
5 biji telor
1 1/2 cawan gula
2 1/2 cawan tepong gandum
air daun pandan sikit (Daun pandan diblender, dtapis & ambil airnya)
pewarna hijau sikit
Methodnya:
- Petua supaya acuan tidak melekat....letakkan minyak dlm acuan semalaman sebelum diguna. Lepas tuu masa nok bakar, buanglah semula minyak tuu.
- Camporkan semua ingredientsnya & ditapis & lepas tuu bolehlah dibakar
- Bakar dlm oven api 150. (1/2 jam api bawah saja dahulu & lepas tuu 1/2 jam lagi api atas & bawah)......
"SELAMAT MENCUBA".......buat makan petang2
Labels:
Kueh Traditional
Subscribe to:
Posts (Atom)